onsdag 15 augusti 2012

Nöjda cykelturister

Underbart att få så här trevligt feedback från familjen som hade sin cykelsemesteri Roslagen i juli 2012.


 HEJSAN HANNELE! juli 2012

"Nu har vi "landat" efter vår cykelsemester i Roslagen. Jag skriver ner några saker som vi gärna vill förmedla till dig och dina samarbetsparter.

Tusen tack till Dig som hjälpte till med alla bokningar och arrangemang. Det gjorde allt så mycket lättare när allt var fixat på förhand:

- Färdiga ruttförslag som lätt kunde kombineras

- All övernattning inklusive lakan, städning och frukost

- Lunchpaket

- Restaurangbokning

- Ovärderlig lokalkännedom med tips om mat- och rastställen längs vägen

Tack till alla ni som driver de ställen som vi bodde på

- för all hjälp med saker vi glömde efter oss: nycklar, termosar, handdukar. Jag tror alla var inblandade på nåt sätt för att vi skulle få alla saker hem…

- för den fantastiskt fina och personliga service ni ger. Det märks att ni satt ner er själ och hjärta på att göra ert B&B så trevligt som möjligt.

- för de fantastiskt fina frukostarna. Det behövs mycket och god mat när man cyklar och det fick vi verkligen hos er!

- för lunchpaketen. Vi ångrar att vi inte hade beställt det alla dagar. Vilken lyx att pausa vid en badstrand och packa upp en färdig lunch. Eller i en lugn park eller varför inte bredvid en kyrka – där finns alltid fina toaletter vid behov.

Saker vi kommer ihåg med glädje:

- Lunchpaketen! Speciellt Margarethas fräscha potatissallad med den godaste rostbiff vi nånsin ätit. Glöm all torr och tråkig rostbiff du fått som är omöjlig att tugga. Den här rostbiffen smalt i munnen! – "Mamma, kött KAN inte smälta!" Jo, jag lovar, det här köttet gjorde det. När hon publicerar receptet står vi först i kön!

- Den kunniga guiden i Albert Engströms museum. När hon hörde vi var från Finland berättade hon historien med en lite annan synvinkel sedd utifrån Sverige. Mycket intressant!

- Alla loppisar och second hand-butiker längs vägen. Underbart! Man shoppar inte loss som cykelturist, men en och annan handduk eller virkad duk ryms alltid med, samt små miniatyrprydnadssaker till souvenirhyllan.

- Fiskbutikens rökta räkor med aioli som vi åt på kajen i Grisslehamn. Ok, endast halva familjen var förtjust i räkorna. Andra halvan – den yngre – tyckte vi skulle se positivt på saken trots allt. "Nu har vi ju nåt att skriva i resedagboken under rubriken "Saker vi smakat på men inte gillat".

- Soliga dagar! Det regnade endast sista dagen ca en halv timme, annars hade vi idel solsken. Nåt man inte annars är bortskämd med i sommar.

- att det alltid fanns nåt på B&B för barnen att pyssla med: gunga, trampolin, kubb-spel, brädspel o.dyl. Det enda som saknades var nåt I läsväg för barnen, t.ex. några Kalle Anka-pocketböcker skulle passa bra i tidnings- och bokhyllan
 
-Alla underbara människor som jobbar med sina B&B. Det är NI som gör det värt att besöka er.

- Tummen upp för bilisterna I Sverige. De visar verkligen hänsyn till cyklister.

- Alla röda små stugor med vita knutar. Vi har funderat på orsaken till att 95 % av stugorna är målade i rött: Av tradition, pga svensk lag eller så har Byggmax ständig rea på den faluröda målfärgen?

 
Saker vi gärna gjort annorlunda:

- Resan till Linanäs med båt var fantastiskt vacker. Men sen var Ljusterö-vägen en besvikelse. Vägen går mitt på ön och man glömmer lätt att man faktiskt är i skärgården. Vi borde kanske ha tagit en avstickare norrut eller österut på ön för att få lite mer skärgårdskänsla? Eller sen borde vi ha hoppat av båten i nån annan hamn?

- Norrtälje är en jättefin liten stad där vi gärna skulle ha tillbringat mer tid. Nu blev vägen via Finsta/Sundsta lite väl lång. Ifall vi tagit vägen från Bergshamra in till Norrtälje österifrån hade vi kanske fått lite mer "stadstid". Vi kom in i rusningstid längs med vägen norrifrån till Norrtälje och hittade ingen cykelväg. Det kändes lite osäkert. Dessutom var det ett vägbygge på gång, vilket alltid gör trafiken grötigare. Positivt var att Wik ligger så pass nära Norrtälje att vi ändå hann följande dag till Pytagoras industrimuserum och även till Uddeboö och bada innan vi kom fram till Wik på kvällen.

- Vissa vägavsnitt som är nämnda i cykelbroschyren är svåra att hitta. Vi hade köpt en större karta, men utan vägnamn blev det lite fundersamt ibland. T.ex. skogsvägen till Wik och "kanalleden" in till Älmsta hittade vi inte.

Tips efter tre års cykelsemester med barn:

- ha inte bråttom. Låt barnen bestämma takten. Kom ihåg att det här är cykelSEMESTER. Träningsläger kan du åka på en annan gång.

- pausa ofta. Ha alltid med mellanmål. Färsk frukt eller bär, choklad, nötter, salta kex. Barn behöver fylla på energiförråden ofta.

- planera dagssträckorna så att de inte blir för långa. 20-40 km om dagen är lagom för en nybörjare. Det blir ca 2-3 timmars aktiv cykling per dag.

- köp hastighetsmätare till barnens cyklar. De får ansvaret för att hålla reda på hur långt ni cyklat och hur fort det går I nedförsbackarna.

- investera i cykelväskor. Inga tunga och svettiga ryggsäckar när du cyklar. Även barnen klarar av att cykla med väska som hängs på sidan av cykeln.

- boka in nånting som blir höjdpunkten för barnen under resan som de kan se fram emot. T.ex. ett besök på ett äventyrsbad.

Nästa år bär det kanske av till Gotland, eller nån del av Göta kanal, eller kanske Mälaren runt. Å andra sidan vill vi gärna uppleva Hallstahammars rekordlånga vattenrutschkana och både Östhammar och Österåker ser idylliska ut…
 
Somriga cykelhälsningar och tack till alla trevliga rospiggar vi träffat under vår cykelsemester,
Familjen från Pargas i Finland "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...