onsdag 10 oktober 2012

Finnish Restaurant - in Helsinki

Vid vårt besök i Helsingfors i veckan hamnade vi av en slump på Finnish Restaurant, Savotta.
Vilken atmosfär! Det var som att kliva in i en gammal finsk film. Minnen från mormors stuga , mammas berättelser från sin barndom och bondgårdrana som de såg ut förr.Äkta finsk musik hördes från högtalarna i stugan , Säkkijärven polkka ,vals och tango fick minnen att flyta tillbaka till sommarkvällarna och logdans med hela tjocka släkten. Härlig atmosfär och menyn innehöll så klart typiska finska maträtter.
Vi valde fisksoppa. Krämig soppa med lax och potatis i gräddspade.Soppan serverades av bondmoran i en kastrull och man själv kunde ösa soppan i de djupa, gamla Arabia tallrikarna.
Vi hade egentligen inte plats i magen för efterrätt, men efter en titt på menyn undrade jag vad Rika Riddare var, Fattiga Riddare hade man ju hört talas om." Tiderna har förändrats till det bättre, numera är det både glass, grädde och sylt som ingår och då kan de inte heta Fattiga Riddare längre". Det köpte vi och beställde Rika Riddare. Gudomligt gott... varför har man inte gjort den här enkla efterrätten hemma på åratal ? Vi var tillbaka i barndomen igen... mmmm, sååå gott !
Det kan inte bara ha varit slumpen att jag klev in i den här restaurangen ! Oavsett vilket så kommer jag att komma tillbaka och kan varmt rekommendera till alla som vill uppleva " The Real Finnish Restaurant".




På kvällen hade vi inga planer att äta en mäktig middag, vi var fortfarande mätta av dagens lunch. Något litet dock var vi sugna på . Maya Bar & Grill skyltade med " middag 10 EUR" vilket kändes lagom i prisklass. Och vilken härlig hälsotallrik vi fick !
Cashewnötter,krispsallad,halloumiost,getost,passionsfrukt och vindruvor. Till det blev det husets ekologiska vin. Mycket bra ! Maten har imponerat oss i idag, högklassiskt, fräscht och väldigt gott !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...