tisdag 12 oktober 2010

Raseborg i Finland

Vilken lyckad resa det var till Finland med en liten och trevlig grupp!

Tidigt på morgonen anlände båten till Åbo. I hamnen väntade vår vänliga chaufför med sin minibuss. Vi tog en kort stopp i Saluhallen i Åbo för att känna den mysiga morgon atmosfären och de ljuvliga matdofterna innan färden mot Svartå.

Efter en inspirerande guidad visning på en av Finlands mest berömda Herrgårdar, Svartå Slott och promenad i den stora privatägda parken, avnjöt vi smakfull lunch tillagad av fräscha lokala råvaror.

Fiskars Bruk, som var nästa besöksmål, är idag ett internationellt känt centrum för finländsk konst och design. Bruket har historia från 1649 som centrum för järnframställning. Fiskars området är stort och man skulle lätt kunna gå där hela dagen eller flera dagar,men vi fortsatte mot Billnäs och den gamla industrimiljön. Där bodde vi på Brukspatronens Värdshus som slog upp sina dörrar i våras.

Vi hade hotellet för oss själva och catering service serverade middag bestående av nyrökt lax, potatis och Karl-Johan svamp sås som sköljdes ner med medhavda vinet från tax freen. Vi hade en mycket rolig och underhållande kväll tillsammans.

Efter frukosten fortsatte vi mot Ekenäs där vi fick en guidad tur och promenad genom gamla stan, tid till shopping och både lunch och fika. Pemars tuberkulos sanatorium, ritat av Alvar Aalto och besök hemma hos Jan -Erik Andersson, Life On a Leaf bladhuset, lämnade ingen oberörd . Med många nya intryck och vänskap rikare, hoppade vi på färjan, njöt en gemensam middag och försökte smälta in alla upplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...