söndag 26 februari 2012

Prinsessor och mattraditioner

Konungariket Sverige har fått en ny tronarvinge. Den 23 februari 2012 föddes prinsessan med namnet Estelle, otippat men mycket fint namn. Salut på Skepparholmen i Stockholm och folket firar med prinsesstårta, som härstammar från Prinsessornas kokbok från 1930-talet.  Den här månaden har det blivit mycket godsaker;  semla, princesstårta, Runebergstårta....Det hör till traditioner att fira årliga högtidsdagar med speciella bakverk. Många av våra nordiska traditioner handlar just om mat.
Runebergstårta (finska: Runebergintorttu), ett tjockt, cylinderformat bakverk, uppkallat efter J.L. Runeberg. Det är är egentligen ingen tårta utan en bakelse som äts speciellt i Finland på Runebergsdagen den 5 februari. Fru Fredrika Runbergs original recept lär vara olikt dagens där det finns många variationer av receptet.
Mat och smakupplevelser är en stor och viktig del av resan. Man kan längta efter en grekisk sallad med de solmogna tomater, en äkta italiensk pasta eller de kryddstarka maträtterna i Thailand. Personligen tycker jag att det alltid är lika spännande att testa nya smaker och framför allt lokala specialiteteter. Maten och måltiderna har även en stor social- och kulturell betydelse för människor i hela världen.Våra mattraditioner i Norden är ofta en helt ny smakupplevelse för en besökare .Vi bör bevara våra gamla mattraditioner som ofta har ursprung långt tillbaka i tiden samtidigt som nya traditioner föds.
Min egen prinsessa , Josefina, firades på sin 7-års dag (2007) med hemmagjord prinsesstårta som här serveras på en fat av Iittala - Kuusi (sv. Gran) serie.


Runebergstårta serveras här fint på en Arabia - Paratiisi (sv. Paradis) assiett.
 Foto: Mika Hietanen- Retorikbloggen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...