torsdag 16 augusti 2012

Weekend i Köpenhamn

Under flera års tid har mina söner fått en resa i julklapp. Vi började med det redan när mina två äldsta pojkar var 12 respektive 10 år (21 resp.19 idag ). Resesällskapet för dessa weekendresor har varit jag och min väninna Inga-Lill. När mitt yngsta barn, Josefina,fyllde 12 år i april fick hon en resa till Köpenhamn i födelsedagspresent inklusive en heldag på Nöjesparken Tivoli. Nu i augusti var det äntligen dax att åka.
Mot Köpenhamn med Norwegian
Åkte med Norwegian från Arlanda tidigt på morgonen. I Köpenhamn  var det smidigt att ta tåget från flygplatsen till centrum till vårt hotell, City Nebo som låg centralt intill järnvägsstationen och bara 5 minuter från Tivoli.

TIVOLI..... högst upp på "måste besöka listan "

Sedan var det bara att börja pricka av "måste besöka listan" där Tivoli stod högst upp.Otrolig härlig park med mycket grönska, blommor och häftiga åkattraktioner.Dessutom hade de en Rock-Fredag !! Vilken häftig stämning, bra musik och mycket folk.Vi stannade tills de stängde, men då var vi trötta efter att har varit igång sedan kl. 03.30 .. 20 timmar !
Glada Rock Afton gäster med Happy Hour öl från baren

Men vi kom ju inte till Köpenhamn för att sova... trötta tjejer som tog sig ner till frukosten för att komma igång med dagen. Vi köpte biljetter till en av -Hop On Hop Off- bussturen för att få en bra överblick av stan utan att anstränga sig så mycket :) Bussen tog oss via flera sevärdheter till det största, eller egentligen kanske det minsta, kännetecknet för Köpenhamn - Lilla Havssjöjungfrun. För liten är hon som sitter där vid kajkanten och blir fotograferat hela dagarna av turister.

Fotostopp vid Lilla Havsjungfrun
Nyhavn var fullt med folk som det brukar vara på en varm och vacker sommardag.Härlig avslappnad atmosfär med massor av folk, musikunderhållning och proppfullt med sommarledigt folk i uteserveringarna.

Nyhavn i en vacker sommardag
Det bästa gatu underhållning var på shoppinggatan Strögen. Där stod The Bottle Boys och drog med sig publiken med sin charmerande underhållning med ölflaskor och vattentunnor som instrument, Härlig utstrålning, underhållande med en smittande glädje som de skapade för publiken.
The Bottle Boys på Strögen

Lokalbefolkningen i Köpenhamn är allmänt väldigt hjälpsamma och trevliga. Det är inte på många storstäder man kan få en lift på en stadsbuss.På söndag var bussturen inställd till Christiania ,men chauffören ber oss hoppa på bussen " Jag hjälper er , hoppa på så kan ni åka med mig till närmaste Metro stationen "

Christiania ,vilka grafiker ,vilket ställe ! Små färglada hus i egen liten by och en  Green Zone, där det inte var tillåtet med kameror och inte heller fick man springa genom. Gång hastigheten i hela området var rekommenderat till max 3km/i tmmen ;) Lugnt och sansat tog vi oss genom området !

Ta´t lungt ! max 3 km/tim :)

Färglada husfasader ,en vanlig syn på Christiania

Välkommen till Christiania !
Att cykel är en populär transportmedel finns ingen tvekan om när man befinner sig i Köpenhamn. Välorganiserad, bra parkeringsplatser och fina cykelvägar.
Cyklar i långa rad i hela staden

Köpenhamn har en  härlig, avslappnad atmosfär och vänlighet  som är svårt att beskriva, det måste man uppleva på plats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...