tisdag 5 februari 2013

Glad Runebergs Dag!

Idag, den 5 februari ,firar Finland sin nationella poet Johan Ludvig Runeberg, och vad är bättre sätt att göra det än att baka några traditionella Runebergs tårtor. Originalreceptet på Runebergstårtor är det ingen som har, men man vet att degen på Runebergs tid innehöll förutom vetemjöl, även ströbröd och kaksmulor samt mald mandel. De här ingredienser förekommer också i de flesta av dagens receptvarianter.

Nedan recept från HBL
Runebergstårtor
150 g smör (eller margarin)
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd (en del av pepparkakor)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat
2 dl grädde
Till dekoration:
1 dl florsocker
ca 1
2 msk vatten
hallonsylt eller marmelad
Vispa ihop det mjuka fettet samt sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Blanda snabbt allt samman till en slät deg.
Fördela degen i små pappersformar, gärna cylinderformade, alltså med rak kant. Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt. Grädda i 200 gradig ugn cirka 15 minuter.
Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten. Eller gör det genom att droppa ner krämen med hjälp av en sked. (Om du inte har pepparkaka till degen, kan du i stället tillsätta 1 tsk kanel och 1 2 tsk nejlika i degen.)
OBS. En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen. Andra gör en blandning av lite socker, vatten och rom och dränker kakorna med detta före den sista dekorationen.

Läs mer och upptäck receptet på ThisisFinland på engelska:

A poet and his pastry - thisisFINLAND: Arts & culture: Cuisine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...